Spar gluténmentes lisztkeverék termékteszt

Spar free from Általános sütőkeverékpor
Gluténmentes sütőkeverékpor kenyérhez, kalácshoz és süteményhez

Összetétele:burgonyakeményítő, kukoricakeményítő, kukoricaliszt, rizsliszt, guargumi.

Az utóbbi időben volt alkalmam több terméken leteszteli ezt a lisztkeveréket. Amint láthatjátok, ezt a lisztet kelt tészták készítésére is ajánlják. Nekem ezzel csak rossz tapasztalatom volt. Sok blogon olvastam olyan recepteket, ami elvileg bevált annak az illetőnek, aki posztolta a receptet (kenyér, lángos). Én erősen kétlem, hogy ehető volt a végeredmény, na de ízlések és pofonok...


A következőket tapasztaltam:
  • Mellékíze, illata nincs.
  • Kelt termékekhez csak nagyon lágy tésztát lehet készíteni, különben nagyon kemény lesz a késztermék. Ebből eredően formában lehet csak sütni a termékeket belőle.
  • Azt írja a csomagoláson feltüntetett recept, hogy kelesztés után olvasztott margarinnal kenjük le a tetejét, és vágjuk be. Utóbbi lehetetlen küldetés, a tésztát felszakítja a kés, és ott is marad rajta.
  • Kisülés után melegen/langyosan lehetetlen szeletelni, mivel ragad, tapad a késhez, és olyan érzetet kelt 1 óra sütés után is, mintha nyers lenne.
  • Hamar szárad a késztermék, legtöbb esetben másnap már ehetetlen.
  • Nekem kenyérnél, kalácsnál nem igazán vált be, viszont magas zsírtartalmú süteményhez, linzerhez, omlós termékekhez bátran használjuk.
Termékek, melyeket készítettem belőle:
  1. Tejszínhabos brownie: Mivel sok vajat és csokoládét tartalmaz, itt nem volt gond a kisült termékkel. Szárazabb volt, mint egy rendes búzalisztes változat, de nem volt zavaró. A brownie receptjét ide kattintva nézheted meg.
  2. Gluténmentes kalács: Frissen kisütve egész jó volt, másnapra ehetetlenné száradt. Csak frissen sütve fogyasszuk, nem volt gond a szeletelésnél se, nem ragadt. A kalács receptjét ide kattintva olvashatod.
  3. Gluténmentes kenyér: Ennek a kenyérnek külön bejegyzést se szenteltem, annyira rossz volt. Receptje a beszúrt képen olvasható. Mint feljebb írtam, nagyon sok probléma volt vele. Másnap próbáltam menteni a menthetőt, bundás kenyeret készítettem belőle. A tojást itta fel rendesen, mivel úgy nézett ki, és olyan is volt a tapintása, mint egy kiszáradt szivacsnak. Ezt a receptet ha rám hallgattok, nem készítitek el!:)

Összegezve ha gluténmentesen kéne táplálkoznom, nem hiszem, hogy elsőként ehhez a lisztkeverékhez nyúlnék. Persze kivételt képez ez alól, ha pitét, ischlert, nehéz felvertet, stb. akarnék készíteni. Főzéshez eddig nem próbáltam, sűrítésre szerintem tökéletes lenne az összetételt megnézve.

Köszönöm, hogy elolvastad!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések